domingo, 20 de marzo de 2011

El Museo del Taulell Manolo Safont repartirà material educatiu entre el professorat i l'alumnat d'Onda

Ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Obra Social de CatalunyaCaixa

La Fundació del Museu del Taulell, continuant amb la seua vocació educativa, posa en marxa el projecte A què fan olor els taulells?

La Província de Castelló és l’epicentre de la major zona productora de taulells a nivell estatal i Onda és una ciutat de llarga tradició taulellera on època rere època s’ha anat consolidant una “cultura del taulell”. El Museu del Taulell “Manolo Safont”, a través de la seua Fundació, té com a missions principals conservar, investigar i difondre el patrimoni que custodia i entre els seus objectius trobem, a més, la funció educativa, i és per això que, des de la inauguració de les seues noves instal·lacions l’any 2004, s’ha anat succeint i programant una sèrie d’activitats amb el denominador comú de donar a conèixer pautes per entendre i relacionar-se amb la “cultura” d’aquest entorn tan determinat.


Però, ens hem plantejat alguna vegada cóm es fan els taulells? Per a què serveixen? Per què en tenim a casa? Per què els taulells són quadrats? Ens hem preguntat alguna vegada A què fan olor els taulells? Trobem que la reflexió sobre un element tant arrelat a les nostres vides dóna resposta a un dels objectius elementals de qualsevol procés educatiu: entendre millor el nostre entorn físic i social. Per això, en aquest cas fixant-se en els més petits, el Museu del Taulell s’ha decidit a editar dos publicacions de propostes educatives, una guia per a mestres i un dossier per a famílies. Les dos publicacions estan encaminades a compartir experiències amb els xiquets i xiquetes en edat escolar de Primària, i amb la clara intenció d’assolir aquest objectiu elemental.

Per dur endavant aquest projecte CatalunyaCaixa, a través del seu programa d'ajuts a per a projectes de patrimoni cultural moble i immoble en la convocatòria de 2010, ha col·laborat amb la Fundació del Museu amb 14.500 €, un 80% del cost total del projecte, que permetrà repartir de forma gratuïta 601 dossiers de les famílies entre tot l'alumnat de 5é i 6é de primària de la localitat i 213 guies dels mestres per a tot el professorat de totes les escoles d'Onda, als que també se'ls farà arribar els dossiers familiars. Quedaran a disposició de la Fundació la resta d'exemplars editats per a la seua difusió entre mestres i famílies de les poblacions veïnes.


L'Ajuntament d’Onda també ha participat en el patrocini del projecte mitjançant el conveni de col·laboració amb la Fundació del Museu del Taulell. Prea presentar el resultat del projecte, aquest matí ha estat la Museu del Taulell Pascual Garcia, Director de Zona de Caixa Catalunya a València, i l'alcalde d'Onda i president de la Fundació del Museu del Taulell “Manolo Safont”, Juan Miguel Salvador, el director del Museu del Taulell, Vicent Estall, la directora de l’oficina de CatalunyaCaixa a Onda, Maria Garcia Leyva, i Marc ribera, responsable d’activitat didàctiques del Museu i autor del projecte.

La intenció d’aquest projecte és posar a l’abast dels docents i les famílies propostes i eines de treball adreçades a introduir els més menuts en la cultura del taulell i apropar-los al Museu. Per als ensenyants, amb activitats per a realitzar en l’àmbit escolar i al Museu. Per a les famílies, amb experiències per compartir i gaudir tots els seus membres.

La Guia dels mestres: aquesta publicació pretén ser una guia explicativa de la visió educativa del Museu del Taulell, amb propostes concretes d’activitats per a realitzar a l’escola i al Museu, amb el taulell com a nexe i protagonista. Amb la visió del treball per projectes i el treball de camp, les activitats s’adeqüen al currículum escolar i a les competències bàsiques, sempre amb un marcat caràcter obert i interdisciplinari.

El Dossier de les famílies: el taulell és un objecte quotidià a través del qual es pot observar el propi entorn, la casa, el carrer, el barri, el centre històric... Els pares, mares i els familiars en general tenen la influència més directa en l’educació dels xiquets. Mitjançant el dossier, tots els membres de la família interactuaran i podran compartir experiències educatives, produint un intercanvi d’impressions que no solament serà enriquidor per als xiquets i xiquetes, sinó també per a tots els que hi participen. El joc, la investigació, els descobriments i el recull d’informació donaran respostes per a confeccionar els dossiers de camp familiars que, a la fi, aproximaran els participants al món dels taulells, al coneixement de la seua cultura més propera i, en definitiva, al respecte pel patrimoni.

Tot i que el dossier i la guia estan pensats per a la franja d’edat dels últims cursos de primària, les propostes són suficientment obertes com perquè el mestre/a en un cas, i el guia familiar en l’altre, puguen adaptar-les a diferents edats segons les seues necessitats.

A l'acte de presentació han assistit a més dels representants de la Fundació del Museu, de l'Ajuntament, d'Onda i de CatalunyaCaixa, la majoria dels directors dels sis col·legis de la localitat i algun president d’AMPA, als quals se'ls ha fet entrega de les publicacions.

0 comentarios: